15 april 2008

Att hälla bränsle på elden

Jag läser att Israel kommer att återuppta bränsleleveranserna till Gazaremsan på onsdag. Ingen blir förvånad. En aldrig sinande ström av mat, mediciner och bränsle färdas från Israel till Gazaremsan, och i andra riktningen färdas raketer (Qassam- och Grad-) och palestinier som söker sjukhusvård. Det kallas asymmetrisk konflikt. Jag har skrivit om det flera gånger tidigare.


I oktober skrev jag, i Det är tydligen svårt med perspektiv:
Vad hindrar Ryssland från att förse Gaza med olja? Eller Egypten?

Ni som läser någon av ovan länkade artiklar...tänk efter nu! Var får Israel sin olja ifrån? Här kan ni läsa om det. Det borde inte komma som någon överraskning att arabländerna vägrar sälja olja till den sionistiska fienden. Undantaget är Egypten, som i fredsuppgörelsen 1979 förpliktade sig att låta Israel lägga bud på olja som Egypten inte själv behöver. Men den olja Israel importerar från Egypten stod år 2000 enbart för en åttondel av Israels import.

Fram till den islamiska revolutionen i Iran 1979 importerade Israel olja därifrån. Sedan stängdes även den kranen.

Så var kommer oljan ifrån? Svaret är att det mesta kommer från Ryssland och andra f d Sovjetrepubliker. Tidigare har man importerat mycket från Angola, Colombia, Mexiko och Norge.

Återigen, vad hindrar Ryssland eller Egypten att förse Gaza med olja? Ingenting! Men varför försitta chansen att skälla på judarna?

Sådana är perspektiven idag. Arabländerna har i över 30 år vägrat exportera olja till Israel, och ingen bryr sig. Men när Israel vägrar sälja den olja man själv importerat långväga ifrån till ett område som dagligen beskjuter dem med raketer, då djävlar får det vara nog!

I januari, i Mörkret sänker sig över nyhetsrapporteringen, skrev jag om hur israeler riskerar livet för att förse Gazaremsan med energi, och förra veckan, i Vad hände sen?, skrev jag om två av dessa arbetare som mördades av palestinier just för att de förser Gazaremsan med energi.
Oleg LipsonLev Cherniak


En "vild gissning": trots att bränsleleveranserna återupptas kommer Hamas göra gällande att Israel orsakar en humanitär kris. Propaganda über alles.

Ett Reuterstelegram från i söndags sade (min fetstil):

The enclave's 1.5 million people were still short of fuel on Sunday, four days after militants attacked the terminal in Israel from which fuel is pumped to Gaza. Western officials confirmed Israeli statements that some two days' supply of gasoline and diesel were lying untapped in tanks in Gaza.

Hamas said Israel was causing a fuel crisis, while Israel accuses the Islamists of engineering shortages. Palestinian fuel distributors said they were on strike in protest at Israeli limits on their imports of fuel, and denied any Hamas role.
Ibland undrar jag vad det är som gör européer i synnerhet så benägna att svälja Hamas propaganda. Är det månne deras charm?


SvD
Intressant.se

16 kommentarer:

Anonym sa...

tjena torbjörn, allt bra? /erik

Är det konstigt att en ockupant förser ett av sina områden med el?

och påstår du att det var länge sen israelerna lämnade gaza?

du nämner gazaremsan och frågar varför människorna där inte kan försörja sig...

har gazaremsan naturresurser?
får palestinierna fisketillstånd?

gazaremsan har endast varit självständigt sen hamas vann de allmänna valen. Och omvärlden valde att terroristlista den nya politiska grenen inom hamas.
(fast de haft vapenstillestånd 16 månader inför sitt parlamentariska inträde)


vad tror du palestinierna på gazaremsan kan göra för att få igång sin ekonomi i den nuvarande situationen?

Anonym sa...

En idé att få stånd på Gazas ekonomi är att antagligen skicka alla Hamasmedlemmar till Sibirien eller bomba dem på plats. En bra början iallafall./Erik M Åberg

Anonym sa...

först judar och sedan staten israel har mördat och fängslat palestinska politiker i 70 år, har det fungerat?

Israel vill inte ha fred, de stödde hamas med vapen när al fatha dominerade sedan al fatha när hamas van de allmänna valen.

söndra och härska är israels politik

/erik

Anonym sa...

Till och börja med har inte araberna ens ett parti som har fred och välfärd på sitt program. Det skulle varit fred för 60 år sen om araberna inte skulle börja döda judar. Som jag även läst i böcker( inte bara på denna sidan) har pogromer i ännu större omfattning pågått innan Israels grundande. Ställ dig frågan, vad händer om Israel lägger ner sina vapen? Det blir en förintelse skapad av araberna. Vad händer om araberna lägger ner sina vapen? Det bli fred. Väldigt svårt för många att få in det i sin hjärna eller så är dem bara jävligt kortsynta? Att Hamas/Fatah står och heilar är det dummaste du kan göra om du ens vill ha kontakt med judar, och vad kan det bero på?/Erik M Åberg

Anonym sa...

först judar och sedan staten israel har mördat och fängslat palestinska politiker i 70 år

Okunighet är styrka.

Lubbe Ferrysson

Anonym sa...

gazaremsan isolerad och västbanken ockuperat har ingen chans att försörja sig själva.

Ockupationsmakten israel hade en premiärminister som ville ha fred en gång.. han blev mördad av en jude,..

fn:s delningsförslag var inte ordentligt genomtänkt. förhandlingarna äge rum mellan britterna och judarna.. judarna ägde enbart 12.5% av palestina. det fanns ingen plan för vad som skulle hända med de palestinier som skulle bli tvungna att lämmna sina hem.

hamas betonar palestiniernas rätt till att bekämpa ockupationsmakten i linje med folkrätten enligt fn.

välfärdsparti i en fattig krigszon där israel mördar godtyckligt?

israel ska inte lägga ner sina vapen.

vad de behöver göra är att låta palestinierna leva... är det för mycket? hur ser du på att psykiska problem relaterade till ständig israelisk militär närvaro börjar bli vanligt hos palestinska barn?

lämna västbanken, östra jerusalem och det mesta av negevöknen(söder). och erkänna en palestinsk stat från gaza till jerico.

det är svårt att förklara hur människor kan bli så hjärnttvättade så de blir drivna att stå och heila. men om du vill så kan jag hjälpa dig att få kontakt med flyktingläger i libanon(lyxigt jämfört med gaza) som du kan besöka och få klarhet i vad som får människor att hata...

fattiga arabers gästfrihet är beundrasvärd.. du skulle bli erbjuden bästa eller enda sängen hos familjer om du hälsade på.
/erik

Anonym sa...

gullig kommentar, så du menar att politiska mord inte har stöd i israels lag?

eller du kanske syftar på israels inbillningsinstitutioner..

du får inte klarhet i israels officiella gränser om du inte väljer att läsa någon statskunskapsrelaterad universitetsutbildning.

/Erik Hammarström

Placa de Vídeo sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Placa de Vídeo, I hope you enjoy. The address is http://placa-de-video.blogspot.com. A hug.

lubbe ferrysson sa...

gazaremsan isolerad och västbanken ockuperat har ingen chans att försörja sig själva.

Klart, så länge man prioriterar tillverkning av raketer och utbildning av självmordsbombare finns inte kraft till npågonting annat.

Anonym sa...

eftersom det inte finns så mycket annat på gazaremsan än öken och flyktingläger fyllda med vapen så är det inte så långsökt att 0,0001% av befolkningen under belägring blir riktigt förbannade och avfyrar de förmodligen mest primitiva raketerna som brukas i dagens krig. de saknar styrsystem vilket har resulterat i att de flesta missat grovt.

endå lyckas de döda fler israeliska soldater i förhållande till civila (ca.50%)

medan israel dödar fler civila barn än totalantalet israeliska dödsoffer.

Humle och Dumle sa...

Kravet är tydligen att Israel skall dra sig tillbaka till 1967-års gränser, vilket skulle resultera i fredlig samexistens.
- Vad drev den arabiska agressionen innan 1967? Araberna var knappast nöjda med judarna som granne innan 1967. Varför skall man tro på en förändrad mentalitet nu?
- Varför blundar de som dtödjer palestinierna för den avgrundsdjupa rasismen som finns hos den stora majoriteten av palestinier. ALDRIG har jag hört någon vänsteranhängare reagera mot de hyllningskörer av palestinier som sjunger på gatorna efter de medvetna morden på israeliska tonåringar och barn. Varför?
- Efter det rasistiska massmordet på israeliska skolelever ganska nyligen gjordes opinionsundersökningar bland palestinierna. 84 % stödde mord på civila barn och tonåringar, så länge de är judar. Hitler hade gråtit av glädje av en sådan uppslutning!
- Försvaret av Qassamraketerna är patetiskt. Bara för att de är relativt primitiva är hanslingen tydligen ganska ok. Att beskjuta civila barn, kvinnor och åldringar är inte så farligt, bara de är judar. Om Hamas velat stoppa dessa rasistiska mordförsök skulle de fixat det på 10 minuter. Vis av tidigare erfarenheter skyr denna grupp knappast grovt våld i sin jakt på lydnad. Hamas vill inte ha fred.
Jag förstår inte gullandet med grupper som ideologiskt står nära NSDAP i frågor som demokratiska rättigheter och antisemistism. I synen på individens frihet och kvinnors rättigheter är Hamas nära ren medeltid. Hur kan det stora problemet vara Israel?????

Mike sa...

Erik:

Vart ska man börja någonstans...

1. Palestinierna har helt och hållet förmåga att försörja sig själva, dock måste de inse att de inte kan göra det genom lantbruk. Samarbete med Israel och övriga grannar är nödvändigt. Hamas nuvarande politik omöjligör detta.

2. Rabin var ingen ängel, du får gärna läsa på om honom. Palestinierna har haft, och sumpat, gott om tillfällen till fred sen dess.

3. FNs delningsförslag var alldeles utmärkt genomtänkt, förutom att den judiska delen inte fick försvarbara gränser. Varje grupp fick de landområden där de bodde i majoritet. Någon etnisk förflyttning var det inte tal om i delningsförslaget, den judiska staten skulle per definition ha en arabisk minoritet. Varken judarna eller araberna konsulterades direkt till förslaget. Enda skilladen var att judarna accepterade det, medan araberna förkastade det. Staten Israel hade dock utropats oavsett.

4. Man har rätt att bekämpa en ockupationsmakt, men då hålla sig till krigens lagar. Israelisk civilbefolkning är aldrig ett legitimt mål, och Hamas raketer mot Sderot är ett flagrant krigsbrott. Israels kollaterala skada mot civila är en folkrättslig gråzon. Gaza har för övrigt inte varit ockuperat sen 2006.

5. Israel mördar inte godtyckligt.

6. Liksom psykiska problem hos israeliska barn som utsätts för raketbeskjutningar, liksom generation efter generation av israeliska ungdomar som ger tre år av sina liv i lumpen. That's war, baby.

7. Fint koncept, men vad har palestinierna för rimligt krav på Negev? En expansion av Gaza söderut, samt utbyte av mark för att kompensera för israeliska städer innanför gröna linjen är dock ingen dum ide alls.

8. Fattigdom och misär är aldrig en ursäkt för hat. Palestinierna är betydligt vettigare människor än så.

9. Oja, det finns många trevliga detaljer med arabisk kultur. Även maten, musiken och arkitektur. Kvinnosynen är en annan fråga. Alla kulturer har sina plus och minus.

Anonym sa...

Mike:
Vi delar de flesta åsikter om diskuterad konflikt, men var finns de trevliga detaljerna med arabisk kultur??? Om du bortser från det vanliga tramset med maträtter, musik och folkdräkter återstår inte mycket av kulturen från Mellanöstern.
- Kvinnorsyn - medeltida
- Respekt för individuell frihet, och rätten att själva få välja sitt liv = minimal
- Barnuppfostran = autoritär med positiv syn på aga. Barnkultur a´la Astrid Lindgren och Fem myror... obefintlig.
- Tolerans mot oliktänkare = tveksam
- Metod att lösa konflikter = våld / styrka
- Religionsfrihet = existerar ej
- Övriga friheter som ingår i FN-s mänskliga rättigheter = minimal utbredning

Men visst, alla kulturer har sina + och -

/ Emira

Mike sa...

Emira:

Det var nåt åt det hållet som jag syftade på.

Anonym sa...

emira...

vet inte om jag ska skratta eller gråta.


vad vet du om araber?

antar att dina absurda påståenden och fientliga generaliseringar bygger på din omfattande erfarenhet av araber från hela arabvärlden?

det finns fler länder med araber än irak och palestina där inte krigsskadade människor utgör majoriteten..


kanske du blandar ihop araber med muslimer, och muslimer med bokstavstroende och bokstavstroende med militanta islamister..


om du inte var så främlingsfientlig så skulle du säkert ha arabiska vänner..

/erik

Anonym sa...

mike,

1. ge världen din masterplan hur man förvandlar flyktingläger till välfärdssamhälle..

sluta ha demokratiska val?

hamas är inget annat än ett desperat svar på israels hänsynslösa politik över åren.

för många civila palestinier har dödats..
långt fler än civila israeler.

israel har stött al fatha terrorister, hamas terrorister och libanesiska terrorister.

2. jämför honom med sharon eller olmert... tillfällen till fred?
menar du allvar...

3. om judarna ägde 12,5% av palestina och får 50%..

och allt blir rättvist utan att någon måste flytta på sig...
hmmm...

du kanske räknar bättre än jag..

4. "folkrättslig gråzon" mot "flagrant krigsbrott"

fakta är att mångdubbelt fler civila dör i den "folkrättsliga gråzonen" än i "flagranta krigsbrott".

5. israel har ignorerat över 500 uppmaningar från generalförsamlingen och över 250 från säkerhetsrådet många av dessa handlar just om opropertionerligt våld mot civila.

politiska mord har förresten stöd i israelisk lag.

men medlemmarna i FNs råd är ju antisemiter hela högen såklart..

6. det är hemskt naturligtvis.

hemskare är att israel fortfarande tro att de kan lösa konflikten med militära medel..

tur att israels ungdomar blir mer medvetna, de har den högsta tjänstgöringsvägran i världen..
(naturligtvis har de och göra med den allmänna värnplikten för både kvinnor och män, men iallfall det ökar.)


7. vem har "rimligt krav"..
absurd fråga.. ingen och båda..

8. dagligt hot om våld är en orsak

9. antar att du känner många arabiska familjer liksom emira?