19 september 2007

Inte en dag för tidigt!

Både DN och SvD rapporterar att Israel beslutat betrakta Gazaremsan som en "fientlig enhet".
- Denna åtgärd kommer att lägga grunden för sanktioner mot Gaza, såsom stopp för leveranser av gas, el och vatten. Blockaden kommer att införas gradvis, förklarade tjänstemannen, som uttalade sig anonymt.
Det var på tiden! Låt någon annan stå för Gazaremsans försörjning. Hela världen (utom de oljestinna arabstaterna) står i kö för att överösa palestinierna med bidrag. Palestinierna är historiens mesta mottagare av ekonomiskt bistånd per capita, utan att någonsin ha befunnit sig i närheten av det ekonomiska bottenskiktet. Och följden? Tja, ta en titt på följande graf från CAMERA (Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America).
These statistics do not mean that foreign aid causes violence; but they do raise questions about the effectiveness of using foreign donations to promote moderation and combat terrorism. The graphs reveal that the increased budgetary aid to the Palestinian government after the start of the second Intifada in September 2000 was accompanied by a corresponding increase in the number of Palestinian homicides in 2001 and 2002. After mid-2002, Israeli countermeasures against suicide bombers began to reduce the number of Israeli dead. By August 2003, the first portion of the security barrier was in place, leading to a rapid decline in homicides in 2003. The appointment of Salam Fayyad, a moderate technocrat, to the finance ministry in late 2002 also resulted in reduced aid as Israeli tax revenue was restored to the Palestinian government. While Israeli countermeasures reduced the number of Israeli victims, Palestinian factional violence took an ever increasing toll. When including Palestinian victims of Palestinian violence as well as Israeli victims, the correlation between aid and homicides continues beyond 2003.

Är det någon som blir förvånad? Kan det vara så enkelt att det krävs pengar för att skaffa vapen, som exempelvis de raketer som dagligen regnar ner över Sderot, avskjutna i Gazaremsan?

Det finns inte längre några judar i Gazaremsan. Den långa judiska närvaron där bröts första gången år 61, då romarna förvisade judarna därifrån. De kom tillbaks, men försvann igen 1799, då Napoleons här förde med sig en epidemi. Judarna kom tillbaks igen på 1800-talet, men deporterades av turkarna under 1:a världskriget. Efter kriget kom judarna tillbaks igen, men fick fly under de arabiska judeförföljelserna 1929. 1946 grundades kibbutzen Kfar Darom, men judarna fick återigen fly när Gazaremsan ockuperades av Egypten 1948. Israel ockuperade remsan under Sexdagarskriget 1967, och judiska bosättningar började byggas tre år senare. Alla dessa utrymdes 2005.

12 kommentarer:

Patrik "BP" Andersson sa...

Du har bommat något väldigt viktigt här:
"The appointment of Salam Fayyad, a moderate technocrat, to the finance ministry in late 2002 also resulted in reduced aid as Israeli tax revenue was restored to the Palestinian government."

Alltså kan man dra slutsatsen att mängden pengar i stort sett varit densamma, utan det som varierat är källan.
I klartext betyder det att när Israel gav palestinerna större frihet så minskade också våldet.

Personligen tror jag inte på att utmåla vare sig den ena eller andra sidan som den skyldiga i konflikten, lika lite som frågan om Nordirland kunde närma sig en lösning innan bägge sidor fick samma ansvar, både för framtiden och i skuldfrågan.

Torbjörn Karfunkel sa...

Visst kan det vara så att korrelationen i grafen (tack till bloggen gudmundson som uppmärksammade den!) endast är ett "lustigt" sammanträffande, men jag låter läsarna se den och lägga den till sin kunskapsbank.

Det ligger inte alls i mitt intresse att "utmåla vare sig den ena eller andra sidan som den skyldiga i konflikten". Däremot föreligger det en enorm snedvridning i media, helt och hållet till Israels nackdel. Förhoppningsvis bidrar jag till att ge balans i allmänhetens syn på Israel.

För dem som är intresserade av fördjupning i ämnet rekommenderar jag att läsa den israeliske hisorikern Benny Morris böcker. Han har gjort sig impopulär i alla läger genom att slakta både israelernas och arabernas heliga historiska kor.

Anonym sa...

Det var dags att göra något om arab terroristerna som terroriserar Israel med Kassam raketer från Gaza remsan. Israel borde hermetiskt isolera Gaza remsan från omvärlden och koppla bort strömmen tills arab terroristerna slutar med Kassam attacker och friger de kidnappade israelerna. Låt terroristern ruttna i den egna skiten tills de ger up terror!

Allan sa...

Tja, då var det väl slutligen bevisat att bistånd till palestina leder till terrorism. Kanske sanktioner vore bättre om man vill ha fred?

Erik Hammarström sa...

Varför kan inte Gazaremsan klara sig ekonomiskt?

1. det finns inga naturresurser
2. ingen möjlighet till handel, pga israels restriktioner. och begränsning av palestinsk infrastruktur.


raketbeskjutningarna är hemska men om du ställer israelerna där "ett drygt tiotal människor har dödats genom åren"
dn.se 19/9 2007

mot tusentals civila libaneser och palestinier som fick sätta livet till BARA PÅ 2 MÅNADER..


frågar jag dig om du tycker liksom Israels fd. Utrikesminister att: "en israelisk nagel är värd med en 1 miljon palestinska liv".

Kunskap är nyckeln till samförstånd
läs lite om varför det är svårt i Israel:

http://e-hammarstrom.blogspot.com/

Anonym sa...

Är skutande av raketer, terrorism och
att ha Israels eliminerande som mål ett fredsinitiativ?
Gaza har förstört försök till ekonomisk utveckling. Det var inte Israels stora naturresurser som ledde till statens ekonomiska tillväxt.

Anonym sa...

Egypten ocuperade Gaza redan 1948 sa varfor kan inte Egypten ateruppta sin gamla roll o hjalpa sina Arabiska broder nu nar dom har sa mycke "problem" fran Israel.

Patrik "BP" Andersson sa...

"Visst kan det vara så att korrelationen i grafen (tack till bloggen gudmundson som uppmärksammade den!) endast är ett "lustigt" sammanträffande, men jag låter läsarna se den och lägga den till sin kunskapsbank."

Grafen är inget sammanträffande alls, däremot är det ett falskt samband eftersom den inte tar hänsyn till den tredje faktorn (D.v.s. skatteintäkterna som redovisas i texten), vilket gör att om inte läsaren läser noga blir slutsatsen helt uppåt väggarna.

Att verka som motvikt till Jan-Inge Flückt är bra, men att bli hans motsatta spegelbild gör bara att motsättningarna ökar ännu mer.

Torbjörn Karfunkel sa...

Patrik:
1) Det är långt ifrån självklart att "dra slutsatsen att mängden pengar i stort sett varit densamma". Vi talar om en graf som sträcker sig över 8 år, och historien med Salam Fayyad/skattepengarna/biståndet utgör ett hack i den grafen.

2) Ännu besynnerligare är slutsatsen "när Israel gav palestinerna större frihet så minskade också våldet".

För det första handlar det om kausalitet. Det finns många människor som gärna utmålar Israel som en rasistisk stat, och ibland även hävdar att detta är själva roten till konflikten. För dessa människor passar en sådan slutsats utmärkt - oprovocerat israeliskt förtryck kontra arabisk desperation. Men jag hävdar att orsak och verkan är det rakt motsatta i de flesta fall. Israels åtgärder som inkräktar på arabernas frihet orsakas av arabernas våld, inte tvärtom.

För det andra pekar verkligheten på det rakt motsatta förhållandet. Säkerhetsbarriären, som just nu är det största praktiska hindret för arabernas frihet, har kraftigt minskat antalet mordoffer.

3) Sedan har vi även det faktum att Fuad Shubaki, tidigare Arafats ekonomiske medhjälpare, erkänt att miljontals dollar från det internationella biståndet användes att köpa in stora mängder vapen. Se denna artikel.

Detta sagt, vill jag påpeka att jag inte vill dra för stora växlar på denna graf. Inte heller att biståndet till palestinierna ska upphöra utan anledning. Däremot anser jag att bistånd endast ska ges den dag araberna visar vilja att sluta fred med Israel.

Erik:
Jag tittade på din blogg, och jag är övertygad om att du vill väl. Tyvärr verkar du sakna grundläggande insikter i konflikten, och en smula empati skulle inte heller skada. Historien började inte 1967. Inte heller började den 1948. Och många saker som Israel har gjort kan verka orättvisa om de inte ses i sitt sammanhang. Det vore intressant om någon (pro- eller antiisrael) kunde sammanställa en lista över de stora misstag och rena övertramp som skett i konfliktens historia, och vad som i stället borde gjorts. Detta gäller båda sidor.

Erik Hammarström sa...

kommentera gärna sakligt, med kritik istället för att påstå att jag saknar insikt.

jag har skrivit 2 texter angående israel på min blogg, det är inte hela konflikten.. det har jag inte påstått.. men det är en del av den.

så kommentera gärna det jag har skrivit..


så vi kan föra ett samtal

Torbjörn Karfunkel sa...

OK, Erik. Hoppas vi båda kan lära något av en diskussion.

Du skriver

Israeliska ungdomar har inte tillräcklig kunskap om deras landgränser eller deras lands historia.

Skolor använder sig av en felaktig informationsspridning av israel och bosättningarna. Den gröna linjer är inte ens utmärkt på deras geografiska karta.
(Först på universitetsnivå finns det tillgång till riktiga kartor)Om detta stämmer vet jag inte, men jag ser inget upprörande i det. Finns det överhuvudtaget något arabland som har vapenstilleståndslinjen från 1949 utmärkt? Ens på universitetsnivå? Och vilka gränser skulle man undervisa om, när Israel inte har några erkända gränser? Vad gäller kunskaperna om landets historia besitter israeliska ungdomar garanterat bättre kunskaper än de arabiska.

Du har dock satt fingret på en väldigt viktig punkt. Kunskap är viktig för förståelse, både hos israeler, araber och omvärlden. Att utpeka israeler som de som brister mest i det hänseendet är däremot vansinnigt. Tvärtom.

Vidare skriver du

Den otäcka strävan efter att uppnå ett etniskt homogent&religiöst israel är skrämmande.
Vägskyltar som lyder, "jews only", checkpoints utanför byar, "prepare documents for inspection"


Detta är ren lögn. Att Israel är och vill förbli en judisk stat är långt ifrån samma sak som att sträva efter ett "etniskt homogent och religiöst Israel". Det innebär att judar ska utgöra en majoritet och att judar ska garanteras medborgarskap om de så önskar.

Är det diskriminering? Ja, otvetydigt! Men du måste förstå att idén inte är sprungen ur en vilja att förtrycka någon annan eller ur en föreställning om sitt eget mervärde, utan ur ett skriande behov av skydd mot de förföljelser som kristna och muslimer utsatt judar för i tusentals år.

Men Israel strävar inte efter etnisk homogenicitet, och har aldrig gjort det. Än mindre efter en religiös stat, men det finns ortodoxa judar som vill det.

Israel befinner sig i ett svårt dilemma. Majoriteten vill ha en sekulär judisk stat, men födelsetalen är högst bland araber och ortodoxa. Hur hanterar en demokrati den situationen? Jag har ärligt talat ingen aning om hur Israel ska klara den balansgången, men jag blir riktigt illamående av rapporteringen i svenska media kring detta. De har alla en underton av "HAHA! Nu sitter judarna på pottkanten, bara för att de vill ha demokrati!".

Vad gäller checkpoints och murar...ingen vill ha dem, men de räddar liv. Svårare är det inte.

Så till den mening som definitivt fick mig att påstå att du saknar grundläggande insikter i konflikten:

Israel har all makt ekonomiskt, politiskt och militärt när det gäller att lösa palestinafrågan.

Längre ifrån sanningen kan man knappast komma. Den sista spiken i kistan för det påståendet slogs i för sju år sen, då Arafat sa nej till Baraks fredsplan. Många israeler (och säkert en del araber också) som drömt om en framtid i fred blev desillusionerade då. Arafats krav var enkelt: "Ingen judisk stat!"

Så här ligger det till:

Araberna har all makt ekonomiskt, politiskt och militärt när det gäller att lösa palestinafrågan.

OBS! När jag säger araberna här menar jag inte palestinierna, för de sitter lika mycket på pottkanten som israelerna. Men konflikten står inte mellan Israel och palestinierna. En korrektare beskrivning är att den står mellan Israel å ena sidan och arabstaterna och Iran å den andra. (En ännu korrektare beskrivning är Israel kontra arabstaterna, Iran och Europa.)

Baraks fredsplan stupade på att araberna insisterade på att palestinska flyktingar skulle få återvända till Israel. Det är i sig ett fullt rimligt krav. Men det finns flera flyktingskaror i denna konflikt, varav palestinierna är den absolut minsta. Störst är de judiska flyktingarna från Europa (över 2 miljoner). Näst störst är judiska flyktingar från arabvärlden och Iran (ca 900.000). Sist palestinierna (ca 726.000). Att endast palestinska flyktingar ska ha rättigheter är befängt.

Avslutningsvis - roten till konflikten är urgammal. Islam föraktar judar. Förföljelser förekom, men långtifrån i samma skala som i det kristna Europa. Men föraktet är så djupt att existensen av en judisk stat mitt i det muslimska folkhavet är svårsmält. Det föraktet har jag svårt att se hur det ska försvinna. Men man kan leva i fred även om man inte högaktar varandra.

Erik Hammarström sa...

Israel är en demokrati, en hittils fungerande sådan.
i min mening icke jämnförbar med någon arabstat.

att förundra sig över att en stat som Syrien
inte har balanserad undervisning i skolan är självklart.
Att demokratin israel inte har det förvånar mig däremot.


jämför israel med en likvärdig demokrati istället..

vi kan ta en diskussion om de kaosartade arabstaterna en annan gång om du vill
jag har besökt flera av dom, sett med egna ögon..


du försvarar dig hela tiden, jag pekar på israels svagheter och du
kontrar direkt med "Att utpeka israeler som de som brister mest är vansinnigt".

min poäng är att de FINNS BRISTER

jag jämför israel med vad jag tror och hoppas israel kan bli..

(så att jag tex. kan komma in i landet fast jag har stämplar från 3 arabstater i mitt pass)när jag ser vägskyltar där det står "jews only".
när jag ser grindarna där beväpnade vakter dagligen visiterar skolbarn.
när jag ser skyltar "prepare documents for inspection" utanför människors hem.
när jag ser murarna som stänger in palestinierna i små enklaver.

känner jag igen designen av grindarna, inte av trä men av järn.
inte i polen utan i israel, känner igen murarna, en electricifierad berlinermur fast i Israel.jag tycker det är sorgligt.

jag tror ett av resultaten blir palestinska barn med svåra psykiska störningar.


muren räddar säkert några israelers liv, men det förstör definitivt nästa
generations palestinier.


ordval.. "separationsbarriär", "mur", "electrifierat Stängsel", "apartheidmur".
"apartheidskyld", "skydds-skylt".


(visste du förresten att tom USA överväger att sluta finansiera israels mur
pga att de tycker att den "inte uppfyller ett försvarsmässigt syfte")


vad tycker du själv?

ta dig en titt:

http://www.csmonitor.com/2003/1114/p08s01-wome.html

finns mer intressant i högermenynjag menar att israel nöjer sig med att hantera sina problem.
Inte LÖSA dom.


är muren förenligt med en palestinsk stat?

Jag blandar inte in arabstaterna.. de skulle aldrig ha suttit vid något förhandlingsbord angående palestina.


jag pratar om Israel kontra palestinierna.

Palestinierna kan knappt stava till ekonomi eller politik..
de känner till militär MAKT.. "massiv vedergällning"det är här jag menar att israel har all makt.arabstaterna borde bli exkluderade från fredssamtalen.

många saker som är beklagligt.. mordet på perez framförallt enligt mig..
utan honom inget osloavtal..

barak tar jag inte alls på samma allvar.det djuprotade hatet blev inte mildare av det brutala sätt israels maktövertagande skädde...
som det inte var nog med att britterna och judarna var de enda som satt vid förhandlingsbordet när
balufordeklarationen skrevs skrevs 1920..
hur mycket av israel tycker du palestinierna ska få äga?

tycker du de 400.000 israeliska bosättarna på västbanken ska bo kvar?