18 november 2007

Besserwisser

Får man lov att skippa politiken för ett slag? Ja, för det är min blogg. Därför passar jag på att berätta att det första (av hur många säger jag inte...det kanske bara är ett) avsnitt av Besserwisser där jag är med sänds på Kanal 9 tisdag 4/12 kl 19.30.

Jag har viss erfarenhet av frågesport. Det första frågesportsprogram i TV jag deltog i (2001, på TV mars 2002) var Jeopardy! Det blev inga pengar där, men en trevlig vistelse på Söderköpings Brunn. Bilden ovan är från samma år när jag vann 400.000 i Vem vill bli miljonär?

Jeopardy! hade en regel om att man fick vara stormästare högst 5 gånger. Denna regel togs bort för några år sedan, och jag fick då en inbjudan att komma till en ny uttagning. Trots att jag kvalificerade mig kom jag inte med igen, eftersom programmet lades ner innan dess (på tiden, kan man tycka).

2005 lyckades jag vinna en resecheck på 20.000 i en frågesport anordnad av G-P, se bilden nedan. En bonus här var att G-P stod för skatten, så jag fick faktiskt 20.000. I andra program gäller inkomstskatt på vinsten. Av de 400.000 jag vann 2001 gick 160.000 till skatt och drygt 20.000 till att betala tillbaks det bostadsbidrag vi inte längre var berättigade till. Denna skatt slipper man om man vinner på exempelvis Bingolotto. Sedan var det dags för Postkodmiljonären i början av 2006. Där kammade jag hem 75.000. Och nu var det dags igen.

Tillåt mig jämföra lite. Den första iakttagelsen är att svårighetsgraden INTE är proportionell mot vad man kan tjäna. Vinsterna är snarare relaterade till underhållningsvärdet, vilket är naturligt. För att komma med i Jeopardy! krävdes en rejäl dos allmänbildning. Uttagningarna som turnerade runt Sverige var tuffa. För att komma med i Vem vill bli miljonär? krävdes det mer tur - man skulle ringa dyra samtal, och hade man tur blev man uppringd och fick svara på 5 snabba frågor och en utslagsfråga. Jag ringde för kanske 1.000 kronor under ett års tid, men jag bedömde att det skulle löna sig, och jag hade rätt.

Programmet Besserwisser är lite för nytt för att jag ska kunna bedöma hur svårt det är att kvalificera sig. Det var inte jag som sökte upp programmet, utan de som sökte upp mig. Tydligen hade de en pressad tidsplan. Kanal 9 är ganska ny (och liten), och programmet likaså. Att förlita sig till att folk ska hitta ansökningssidan på nätet var för optimistiskt, så produktionsbolaget Eyeworks letade i sina rullor efter gamla deltagare (de producerade Postkodmiljonären), och således blev jag uppringd. Jag fick svara på 10 frågor över telefon, och lyckades komma med.

Vad jag KAN uttala mig om är kvalitén på programmet. Tummen upp! Den nisch de försöker fylla är den som Jeopardy! förut upptog, och Besserwisser är både roligare och mer skicklighetsbaserat.

För det första slipper man det evinnerliga "Vad är...?", som var löjligt från första början.

För det andra slipper man knapptryckningarna. I Jeopardy! hängde allt för mycket på ens förmåga att trycka i rätt ögonblick. I Besserwisser svarar man på varannan fråga (7 sekunders betänketid), och frågan går över till motståndaren (3 sekunder) om man inte svarar rätt.

För det tredje hänger inte så mycket på att man får dubbelchanser. Utan dessa har man liten chans att vinna i Jeopardy!

För det fjärde inbjuder spelplanens upplägg till både roliga kombinationer och, framför allt (tycker jag), till en bra möjlighet att spela taktiskt...ge motståndaren de kategorier man helst undviker själv.

I övrigt kan jag säga att jag hade väldigt roligt. Produktionsteamet var genomgående väldigt avslappnade och trevliga, och Lennart "Hoa-Hoa" var en riktigt trevlig och rolig typ. Men OJ vad han gnällde om mitt "stenansikte", samtidigt som jag ansträngde mig att le. Fast det är inte första gången min sammanbitna min kommenteras...

8 kommentarer:

henrik sa...

kul! spöa dom bara !

Nihonshu sa...

Sammanbitna ansikter is the shit. Inget att klaga på i vår våpiga värld.

Anonym sa...

scheiss juden

Anonym sa...

vad tävlar man om?

pengar? grejer? äran?

om kosing, vilka summor är det möjligt att vinna?

funderar på att anmäla mig.

dg

Torbjörn Karfunkel sa...

Pengar, i storleksordningen 10.000 per program.

Anonym sa...

tack

det låter bra.

ska kolla dej på tv

dg

Anonym sa...

Bra tävlat!

Roligt program.

Men vad fan?! Slut på säsongen. Fortsätter du i januari?

Torbjörn Karfunkel sa...

Tack!
Just det, jag kommer tillbaks i januari, men jag vet inte än om det blir den 14:e eller 21:a. Det beror på om de ska klämma in en vecka med kändis-Besserwisser eller inte. Återkommer med info när jag vet.