21 december 2007

Fler lögner

En fortsättning på min tidigare bloggpost, om olika sätt att ljuga, där jag påpekade att det finns två sätt att vilseleda:
  1. Att ljuga, dvs att säga något som inte är sant.
  2. Att förtiga en del av sanningen, dvs utelämna delar på ett sånt vis att helhetsbilden blir skev.
Nu ser jag i DN och SvD att USAs utrikesminister Condoleezza Rice "hyllar" det israeliska beslutet att skrinlägga planerna på "nya bosättningar" i Atarot.
- Jag tror att det är ett klokt beslut, sade Rice i en exklusiv intervju med AFP sedan Israels bostadsdepartement övergav planerna för Atarot-området i östra Jerusalem, där palestinier vill ha sin framtida huvudstad.
[...]
- Jag tror att israelerna förstod att det som hände med Har Homa har bidragit till att undergräva förtroendet i den sköra och helt nya fredsprocessen, sade Rice.
För två veckor sedan begärde Israel in anbud för byggande av omkring 300 fastigheter i bosättningen Har Homa i det ockuperade och annekterade östra Jerusalem. Åtgärden kom en vecka efter det att israeler och palestinier återupplivat fredssamtal vid en konferens i den amerikanska staden Annapolis.
Atarot 1944.

Vad väljer man att inte förtälja denna gång då? Jo, ungefär det man lät bli att berätta om Har Homa, nämligen att Atarot ägdes av judar fram tills att det stals av araber under Självständighetskriget 1947-1949. Vilken skillnad den informationen gör, eller hur?

Intressant.se

1 kommentar:

Svenne sa...

Svensk press är fantastisk. Antingen utelämnar man en del....eller lägger till lite....eller ändrar lite....eller så hittar man på....eller struntar i att kontrollera sina källor. Det enda som är säkert är att det i princip aldrig är hela sanningen som står i tidningen.