01 augusti 2008

al-Durrahfalsariet uppmärksammas

Det som länge orsakat stor medieuppståndelse utomlands, al-Durrahfalsariet, har slutligen letat sig fram till några svenska tidningar. Jag tog upp detta falsarium i bloggposten Pallywood i februari. Igår behandlades ämnet i en ledare i Blekinge Läns Tidning ("Pojken som aldrig dog"), och idag har det blivit en ledare i Corren ("Propaganda är ett dödligt vapen").


Hur tolkar man det faktum att det tagit så lång tid? En möjlighet är att våra medier anser att det saknar nyhetsvärde, vilket rimligtvis borde implicera att svenskar anser det ointressant jämfört med det som faktiskt blir nyheter. Är det så?

En annan möjlighet är att medierna är kraftigt beroende av TT för sitt nyhetsflöde, och att TT i sin tur har en politisk agenda där detta inte passar in.

Vad tror ni?

Fler kommentarer på FiM-bloggen (här och här).

Intressant.se


1 kommentar:

gudmundson sa...

Nja, jag tror möjligen att det beror på att svenska journalister, som jag själv, inte kan minnas att pojkens död verkligen var så central för intifadan (eller så skildrades det aldrig så här). Den som vill väcka riktigt intresse borde gå till svenska tidningsarkiv och kolla vad som skrevs då, och se om det gjordes något filmklipp i svt, och sedan ställa det i relation till de nya rönen.

Nu har du att göra resten av semestern...