02 februari 2008

Handikappomsorgen i Övre Eufratdalen

SvD, DN och Sydsvenskan har en artikel från TT om att Bagdadbor rasar mot myndigheterna efter gårdagens bombattentat, som tog minst 99 liv. Denna gång hade terroristerna spänt fast bomber på två förståndshandikappade kvinnor (båda med Downs syndrom), och fjärrutlöst bomberna.

Inom islam anses personer med Downs syndrom vara utan synd, och därför kommer de automatiskt till paradiset när de dör.
Fiffigt.

Nu var det ju inte första gången muslimska terrorister använde sig av förståndshandikappade som självmordsbombare. På bilden ovan syns 15-årige Hussam Abdo, som av Al-Aqsa-martyrernas brigader förseddes med ett bälte med 8 kg sprängmedel och skickades till en israelisk checkpoint den 24 mars 2004 för att spränga sig själv och så många judar som möjligt. Den utlovade belöningen bestod av 100 NIS, ca 170 kronor, och sex med jungfrur i paradiset.

Men Hussam kom inte så långt. Han väckte soldaternas misstankar, och när de riktade vapnen mot honom sträckte han upp händerna i vädret. En robot skickades fram till honom, och han klippte själv av kablarna, medan han gång på gång sa till soldaterna att han inte ville dö.

Och denna bild föreställer 19-årige Amar Ahmed Mohammed, som den 30 januari 2005 sprängde sig själv till döds. Ingen annan kom till skada. Samma dag som parlamentsvalet gick av stapeln i Irak, kidnappades Amar (även han hade Downs syndrom) av terrorister, förseddes med sprängämnen och övertalades att spränga sig.

Intressant.se

15 kommentarer:

Anonym sa...

fy fan.
stackars ungar.

Anonym sa...

Islamisternas syn på förståndshandikappade är det inte mycket vi får reda på om i media. Tack för ett intressant inlägg

elisabeth sa...

Jag mår illa över hur de flesta religioner behandlar förståndshandikappade. Man utnyttjar deras godtrohet och oförstånd. Även Israel tvingar handikappade med Down syndrom att ta värvning i deras arme. Vissa religiösa svenska sekter anser att man har syndat när man föder ett barn med Down syndrom. Och ute i vårt samhälle finns många fördomar både bland svenskar och invandrare. Om islamister har denna syn på en person med Down syndrom så vill inte jag ha med dom i mitt samhälle. Jag är själv förälder till ett barn med Down syndrom, och skulle aldrig i mitt liv kunna utnyttja hans godtrohet och oförstånd.

Anonym sa...

Men Elisabeth... det där tror du väl ändå inte på själv - varför i himlens namn skulle Israels armé tvinga människor med Downs syndrom att ta värvning i sin armé? Var har du fått det ifrån? Det skulle vara intressant att veta! Till skillnad mot omgivande länder är ju faktiskt Israel en demokrati, på gott och ont som alla andra dito, och att kallblodigt använda förståndshandikappade människor till självmordsattentat är inte precis demokratiskt, ja, det får nog grannländerna själva "ha äran" av. Israel är dock det land som ofta råkar ut för självmordsbombarna - däri ligger skillnaden.
Men kom gärna med en källhänvisning till ditt påstående - det skulle vara väldigt intressant att få veta var du fått detta ditt påstående ifrån.

Anonym sa...

Elisabeth, vad är det för dumheter som du skriver om, att ungdomar med Downs syndrom kallas in under fanorna i Israel. Av erfarenhet vet jag bestämdhet att så inte är fallet, och heller aldrig någonsin har varit det. Jag har bott i Israel i drygt tjugo år, gjort vänplikt och har två bekanta med barn med Downs syndrom. Här i Sverige kan man uppenbarligen säga vad som helst om Israel och det får passera som sanning: precis som medeltidens antijudiska skrönor som i någon mån ännu florerar i folkdjupet. Förmodligen hänger de ihop...

Anonym sa...

Alltså, Israel har självklart inte diskriminerat sin egen befolkning på grund av Downs syndrom, utan lämnar valmöjligheter.

Project Anathoth

Dessa tjänstgör och får känna på den varma och familjära gemenskapen som råder inom försvarstyrkorna, ett samhälle i samhället, dock inte med (eller i närheten av ) vapen som kan innebära fara för deras egna eller andras liv.

En avgrundskillnad, moraliskt såväl som kärleksfullt humanitärt, från de arabiska muslimernas mordiska groteskheter.

Anonym sa...

P.S.
Project Anathoth är helt frivilligt och kom igång efter att jag flyttat från Israel och lämnat "miluim" bakom mig.

Anonym sa...

OBS! Märk att Anathoth handlar om "mundane tasks at the base", dvs städning och liknande - knappast placerig i stridande förband!!! Detta ger såklart människor med handikapp ökad självkänsla, som dom tar med sig vidare ut i ev yrkesliv. En jävla skillnad från att utlova sexorgier, och därefter spänna fast en bomb runt midjan - allt i syfte att döda så många andra människor som möjligt. Islam är en sinnessjukdom, och araber visar sig ha störst anlag för att utveckla denna sjukdom. Överallt där dom visar sig uppstår oroligheter, spänningar mellan folkgrupper, galopperande kriminalitet, och i förlängningen krig. Man kan undra om dom är människor.

Anonym sa...

Elizabeth,
varifrån har du tagit dina lögner ?

Anonym sa...

Projekt Anatoth heter det och man kan läsa om det på nätet. Det sägs att det är ett frivilligt projekt som hjälper till att öka självkänslan hos den handikappade. De utför städning och liknande. Men det finns andra områden i samhälle som skulle passa bättre för en handikappad, personligen är jag emot krig och armen är till för krig. Eller har den en annan funktion? Jag tycker inte om att man utnyttjar en mentalt handikappad person på fel sätt. Frivilligheten kan man diskutera när det gäller Down syndrom, de tänker inte på samma sätt som en vuxen frisk människa. Då kan vi lika gärna låta våra barn under 18 år ta värvning i vår svenska arme. Jag tycker fortfarande att det är ett utnyttjande av en som har Down syndrom. Det är skillnad på olika handikapp.

Anonym sa...

Så Elisabeth, du menar alltså att pga av att någon är förståndshandikappad så ska man inte bry sig om deras önskemål eller lyssna på dem och i möjligaste mån hjälpa dem att uppnå sina önskningar? Om en ung man med exempelvis Downs syndrom vill bli soldat - och hur man än vänder och vrider på det så är försvarsmakten en naturlig del av det israeliska samhället pga kontinuerlig krigsberedskap då grannländerna så gärna vill utplåna Israel från världskartan - då ska man inte låta honom ens på hjälpa till på en armébas och få honom att känna sig delaktig och samtidigt låta honom få göra det han vill? Det är alltså bättre att förvägra honom? Jag antar att det är lätt för dig att kritisera Israel - för vi vet ju hur det brukar gå om vi kritiserar "den andra sidan", de som istället skickar sina förståndshandikappade barn med bombbälten för att mörda civila - men det är klart, det är ju inte en regelrätt armé som skickar dem utan det är ju terrorister. Är det inte lika hemskt då? Du förstår nog inte hur olika livet är här mot livet i Mellanöstern eftersom du ser IDF som en mördarmaskin istället för något som faktiskt kan rädda människor - i fler avseenden än ett. Du får nog läsa på lite till. Och sen kan du ju uttala din avsky för vad arabländerna gör mot sina barn - och särskilt vad de lär ut i skolorna och vilken sorts läger de skickas på och vad de lär sig där. Sedan kan du ju jämföra. Det är verkligen skillnad på folk och folk.

Anonym sa...

"personligen är jag emot krig och armen är till för krig."

IDF = Israeli Defence Forces,
sv; Israeliska Försvars Styrkan.

Men ska man tolka det som att du tycker att judar (och speciellt inte då handikappade) inte ska få delta i det kollektiva försvarsstyrkorna, utan att de istället ska exluderas och uteslutas? Försvarmakten har ett enda mål, att freda sig mot bestialiska utplåningsförsök, och sådan samhällsgemenskap ska judar med downs syndrom selekteras bort från?

"Då kan vi lika gärna låta våra barn under 18 år ta värvning i vår svenska arme."

Hmm....När jag var 14 gick jag frivilligt med i Hemvärnsungdomen, vi fick bl.a. lära oss utföra sabotage, strid i bebyggelse, och andra typer av eldöverfall/räder....

Anonym sa...

Om du läser alla kommentarer så kan du se att jag själv är mor till ett barn med down syndrom. Jag har min åsikt och du har din åsikt. Jag personligen skulle aldrig låta mitt barn utnyttjas i krigspropanda. Spelar ingen roll vilken ras,religion, etnisk tillhörighet som landet tillhör.
Härmed är ämnet slutdiskuterat från min sida.

Anonym sa...

Elisabeth, du menar alltså för att jag inte har ett barn med Downs syndrom så har jag ingen rätt att uttrycka mig? Visst förstår jag din oro som mor, men alla mödrar oroar sig för sina barn även de som har söner och döttrar som MÅSTE göra värnplikten - i Israel 3 år för män och 2 år för kvinnor. Det är inget man gör lättsamt, vilket du tycks tro. Det handlar inte om "propaganda". Det gör det däremot när man skickar små barn på terroristledda sommarläger där de får lära sig gerillakrigföring och att använda vapen, att marschera och plantera sprängladdningar och blir hjärntvättade att hata fienden samtidigt som de lär sig hur ärofyllt det är att dö. Där kan du tala om krigspropaganda för att inte tala om barnmisshandel av grövsta slag. Men det är inte Israel som anordnar sådana läger - så tänk dig för innan du kastar ur dig dina anklagelser.
Elisabeth, att vara vapenlös volontär i IDF är så långt från "krigspropaganda" man kan komma - men uppenbarligen är du helt enkelt för dåligt insatt, helt enkelt okunnig, för att förstå skillnaden mellan en krigshetsande aggressor och en försvarsmakt som faktiskt behövs för att man ska överleva som stat. Tror du att Israel skulle existera idag utan IDF? Och varför är utvecklingsstörda barn mindre värda när det gäller volontärverksamheten? Här går ju ungdomar med i hemvärnet - men får vapen i hand dessutom! Skulle det vara bättre? Läs på lite mer Elisabeth och lär dig vad ordet "krigspropaganda" verkligen betyder. Innan du vet vad du pratar om bör du inte ge dig in i en diskussion rörande ett ämne du uppenbarligen inte vet något om.

David sa...

JJ, uppenbarligen hade européer ungefär lika lätt att utveckla en lika skadlig variant av kristendom under medeltiden.

Överallt där medeltida européer visade sig uppstod oroligheter, spänningar mellan folkgrupper, galopperande kriminalitet, och i förlängningen krig. Man kan undra om de var människor.