15 februari 2008

Hårda och mjuka ord om döda män

Död man XX


Citat 1:
Beskedet om XXs död kom som en chock för oss, som haft förmånen att jobba tillsammans med XX. Han arbetade på SvD under två decennier och alltid med samma brinnande lust. Kanske var det just den lusten som blev hans öde.

I morse hörde vi XX försvara dagens publicering av Muhammedteckningen. Han såg inget märkvärdigt i den och han ansåg den inte vara någon medveten provokation. Just bilder var ett av XXs stora publicistiska intressen. Under sin tid på SvD stred han framgångsrikt för bildernas journalistiska betydelse i nyhetsförmedlingen. Vi är många som minns hans smittande entusiasm, hans leenden och positiva syn på de mest komplicerade problem. Han var en tidsoptimistisk lagspelare och en god representant för SvD-andan. Det känns ofattbart att han ryckts ur sin gärning. Nyligen tilldelades XX som första mottagare förre pressombudsmannen Olle Stenholms pris för pressetik och debatt.

Citat 2:
Salam Alyikom

Idag (Onsdag) beslutade Tidningen Sydsvenskan att publicera Muhammed bilderna ännu en gång.

>http://sydsvenskan.se/varlden/article300796.ece
För visa sitt stöd för Jyllands Posten och yttrande friheten.

Han som tog beslutet idag heter XX och är Chefredaktör på Tidningen.

Allahdulliah Allah sände direkt sitt straff till denna otrogna Hund och XX dog senare under dagen.

Vi Tackar Allah för denna underbara gåva att han släckt denna gris liv.

>http://sydsvenskan.se/globalinfo/article300839.ece

Jag vill samtidigt Tacka Alllah att det finns bröder som kämpar för släcka dom 2 andras liv

Lars Vilks och Kurt Westergaard, jag önskar dom all lycka och ber Allah skänka dom en underbar seger och hoppas någon dödar dom mycket plågsamt.


Död man YY


Citat 3:
Den eliminerade Hezballah-ärketerroristen och massmördaren YY kommer inte bli saknad i den civiliserade delen av världen.

Citat 4:
The assassination (of YY) has destroyed all hopes to revive the peace process between Israel and Syria. Whoever seeks peace does not act in terror.

Som synes har inte alla människor samma värderingar. För två nyligen avlidna män finns fyra helt skilda epitafier.

Person XX är Peter Melin, som var chefredaktör på Sydsvenskan.

Citat 1 är taget från SvDs epitafium, SvD sörjer Peter Melin.

Citat 2 är taget från en diskussion på Sindbad.se, "muslimernas mötesplats i Skandinavien", återgivet av bloggen Højrebladet Komet.

Här skriver Sydsvenskan om sin bortgångne chefredaktör, och här skriver Sydsvenskan om beslutet att publicera Kurt Westergaards teckning av profeten Muhammed:

Muhammedteckningen är lika smaklös som alltid, tycker Peter Melin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Sydsvenskan. Han publicerar den ändå i dagens tidning eftersom han anser att teckningen fått ett nyhetsvärde.
– Vi publicerade inte första gången när Jyllands-Posten gjorde det eftersom vi inte ville stötta den provokation det var.Men nu finns det nyhetsmässiga skäl för publicering, det är rimligt att våra läsare får se hur den ser ut, säger han.
Skäl nog att tacka "Allah för denna underbara gåva att han släckt denna gris liv"? Tydligen anser de som debatterar på "muslimernas mötesplats i Skandinavien" det. Och de är inte ensamma:

SvD: Bangladesh fördömer Muhammedbild (DN)
DN: Muslimska protester mot Danmark ökar
DN: Muhammedteckningarna på diplomatnivå
DN: Advokat bekräftar karta över Vilks hus
DN: Minst 11 tidningar tryckte teckning
DN: Protester mot utvisning av tunisier
SvD: Bränderna skakar Danmark
SvD: Fler anlagda bränder i Danmark
SvD: Hoten tvingar Vilks att flytta
SvD: al-Qaida belönar mord på Vilks
SvD: Muslimska protester även mot Sverige
SvD: Danska avbilder värre än Irans egna porträtt
SvD: Iransk protest mot Muhammedbild
Sydsvenskan: Ännu en stökig natt i Köpenhamn
...och så vidare...

Kravet är att alla måste visa respekt för islam och profeten Muhammed. Inte så svårt, eller? Det borde vi kanske bjuda på?

Tillåt mig citera Rowan Atkinson (från The Daily Telegraph):To criticise a person for their race is manifestly irrational and ridiculous but to criticise their religion - that is a right. That is a freedom.
The freedom to criticise ideas - any ideas even if they are sincerely held beliefs - is one of the fundamental freedoms of society.
And the law which attempts to say you can criticise or ridicule ideas as long as they are not religious ideas is a very peculiar law indeed.
It all points to the promotion of the idea that there should be a right not to be offended. But in my view the right to offend is far more important than any right not to be offended.
The right to ridicule is far more important to society than any right not to be ridiculed because one in my view represents openness - and the other represents oppression.

Jag kan inte påstå att valet mellan Rowan Atkinson å ena sidan och den skränande pöbeln i Pakistan och Köpenhamn å den andra är särskilt svårt. Därför lägger jag nu också ut den berömda bilden.

Är det en provokation? Ja, absolut! Det är en provokation mot alla de som anser att islam är höjt över all kritik. Och sådana finns det gott om. Bilder från London 2006:Det här är inte kränkta människor. Det är potentiella mördare. Och deras älskade profet var en massmördare. Varför skulle jag visa respekt för någon som inte är värdig att respekteras?

Det finns fler som tycker som jag, så därför har den muslimska mobben kommit på ett skäl för oss att visa respekt, nämligen hot.Person YY är Imad Mughniyeh, en annan muslimsk massmördare med hundratals liv på sitt samvete, bl a de 85 som mördades då det judiska centret i Buenos Aires bombades 1994.
Citat 3 är av en vän till mig, och jag håller fullständigt med honom.

Det minst sagt löjeväckande citat 4 kommer från den syriske utrikesministern Walid Muallem. För det första stod världens säkerhetstjänster i kö för att avliva Mughniyeh, så att skylla på Israel är förhastat, men tradition. För det andra är det svårt att matcha Muallems chutzpah när han klagar på terrorhandlingar, dels med tanke på vem som avlivades och dels med tanke på hur Syrien beter sig i Libanon. Som en extra krydda kom Muallems uttalande exakt på dagen 3 år efter att Syrien mördade Libanons tidigare president Rafik Hariri, just med en bilbomb.

SvD: Hizbollah: Öppet krig med Israel (Sydsvenskan)
SvD: Hizbollah hotar hämnas
SvD: Hizbollah-kidnappare dödad i Syrien
DN: Hizbollah hotar med krig
DN: Tusentals libaneser marscherar för Hariri

Intressant.se

17 kommentarer:

Anonym sa...

...och Israel mördar förstås inte och terroriserar ett helt folk i Palestina....

Torbjörn Karfunkel sa...

Koncist svar: Nej.

From Sweden with Grief sa...

Bra inlägg, jag förstår inte hur man kan jubla över en människas död som då Sydsvenskans chefredaktör dog.

Jag tycker bilden är mycket bra, för den visar tydligt vad Islam ger för bild av sig själv runt om i världen.
Jag förstår inte hur de kan uppleva den kränkande, de vill ju att vi se och lyda dem genom sina hot. Och de har en förkärlek för bomber och andra sätt att ta livet av sig och andra då de kommit på något som de inte gillar.

Anonym sa...

heheheh, det är självklart vart den antiislamiska uppviglingen kommer ifrån :-) . I Danmark är det judiska publicister som provocerade fram hatet och till min förvåning kan man urskilja samma mönster även här i Sverige...

Torbjörn Klorfunkel, den store anhängaren av det fria ordet, kommer säkert argumentera för avkriminaliserning av forskningen kring den s k förintelsen av judar under WW2, eller?

Nej, trodde väl det. Där går yttrandefrihetens gräns som zionisterna har satt upp för oss européer.

Du är ute på tunn is Klorfunkel när du skjuter såhär från höftet. Det var inte längesedan den israeliska ambasadören bl a hade anmärkningar på vår yttrandefrihet ;-)

Anonym sa...

Anonym... Ni nazister är för roliga, och korkade får man väl tillägga. Det är verkligen underhållning att fundera på hur ni lyckas med att få en sådan förvrängd och verklighetsfrikopplad uppfattning om saker och ting.

Känns det inte sugigt att, som nazist, vara så värdelös, utslagen och maktlös? De enda antisemiter som faktiskt har framgång idag är ju muslimerna vilket förklarar varför ni älskar dem så mycket.

Synd att ni om och om igen förlorar, det är bara en tidsfråga innan Väst sätter ner foten o gör upp med islam - då kommer även er lilla sorgliga skara få sig en omgång.

Anonym sa...

nazi och islamistjägare:

Den som lever får se ;-)

Annars är det lite märkligt att du som antirasist har valt nicken islamistjägare?!? Hade nån annan kallat sig judejägare så hade han kunnat få sitta i finkan för det. Härligt med yttrandefrihet ;-) :lol: enligt era mått.

Bara vi får upp momenttum och gör oss av med muslimerna så är ni näst på listan :-D .

Anonym sa...

nazi och islamistjägare sa:

"De enda antisemiter som faktiskt har framgång idag är ju muslimerna vilket förklarar varför ni älskar dem så mycket."

PS

Måste jag påminna dig om att Araberna är ju också semiter? Samma skit, annan förpackning med andra ord.

Anonym sa...

PS2

Skillnaden mellan att vara Jude och Zionist:


http://www.youtube.com/watch?v=3dSHl3C9kgY

Anonym sa...

Oj oj oj vad många fel man kan ha på så kort tid "Anonym". Du verkar inte känna till begrepp och fakta, så låt mig förklara lite:

1) Islamist och jude är inte jämförbara. Islamist är att tillhöra en idé, en ideologi. Det är inte samma sak som jude, som är en folkgrupp. Således är inte "judejägare" samma sak som islamistjägare. Har jag sagt "arabjägare" hade du haft rätt, men det gjorde jag inte.

2) Araber är inte semiter. Korkad som du verkar vara vet du förstås inte om att det finns inget "semitiskt" folk överhuvudtaget. Det är svårt för dumma personer att fatta det så bli inte för ledsen. Det finns en semitisk språkgrupp, men inga semitiska folk. Fel igen alltså.

Du, börja med grundskolan så kanske du har nåt att komma med. Nej förresten, det lär inte hjälpa dig ändå.

Anonym sa...

1) Ber om ursäkt att jag skrev lite för snabbt. Det ska förstås vara zionistjägare och inte judejägare. Det finns många judar som är antizionister:

http://www.youtube.com/watch?v=3dSHl3C9kgY

Judendom i sig är fridfull religion medan zionismen är ondskans ideologi nr1!

2) Vare sig du vill det eller ej så är judar och araber semiter/semitiska folk - semantisk hårklyveri till trots:

Wikipedia:

"Semiter
Semiter eller semitiska folk kallas folk som talar semitiska språk. Till dessa räknas bland annat araber och judar. Benämningen kommer ursprungligen från Bibeln där det är namnet på de släkten som var ättlingar till Noas son Sem.
Västsemitiska folk
Araméer
Fenicier
Hebréer
Kananéer
Östsemitiska folk
Akkader
Amoriter
Assyrier
Babylonier
Kaldéer
Nutida semitiska folk [redigera]
Araber, talar arabiska
Syrianer/Assyrier, talar olika dialekter av arameiska
Judar, talar hebreiska"

Anonym sa...

PS3

Och antisemiter är enligt dig följaktligen de som är enbart emot folk som talar hebreiska?

Antisemiter måste ju vara de som är emot folk som talar hebreiska, arabiska osv. Dvs islamister hatar araber för att de talar arabiska och följaktligen även kuran som är skriven på det förhatade arabiskan?!? :lol:

Ingen logik i det hela, men så brukar det låta hos de som bara upprepar mantran som andra har serverat. Antisemitismen är vår tids största myt!!!

Anonym sa...

Återigen visar du prov på djup okunskap vilket såklart inte förvånar mig.

Frågan går ju in på vad som är folk, och att kalla araber och judar för samma folk är inte bara helt felaktigt - det är direkt skrattretande! Du tror att judar anser sig vara samma folk som araber, eller tvärtom? Du tror att assyrier är samama folk som judar, o alla andra du räknade upp? Goddag yxskaft!

Bara för att man råkar ha ett språk som lingvistiskt betraktas vara i samma språkgrupp gör det inte till samma folk, vilket du verkar tro. Men du tänkte väl inte efter i vanlig ordning.

Om du visste var ordet antisemit/antisemitism kommer ifrån kanske du slapp hälla ur dig fortsatta dumheter.
Antisemitism är uteslutande hat mot den judiska folkgruppen och inget annat - oavsett om man talar hebreiska eller inte.
Så, ordet antisemitism myntades på 1800-talet av en tysk (en antisemit med namn Wilhelm Marr) som sökte efter ett ord som betecknade hat mot judar. Han gjorde samma fel som du, och använde sig av "semit" helt felaktigt men betydelsen var alltid menat som hat mot judar och inget annat.

Men vad är det du säger egentligen? Det finns inget hat mot judar, explicit? Antisemitsm är en bluff? Hur då menar du? Nazisterna på 30- och 40-talet var inte judehatare/antisemiter?

Dags att vakna upp med filten i örat...

Anonym sa...

Hat mot judar - nej. Hat mot zionister - ja. Tycker du att europeiska patrioters syn på zionister är problematisk? Jag ser inga skillnader på bilder som publiceras här (som du tydligen tycker är helt OK) som ska vara antiislamistiska och dessa bilder från gamla goda tider:

http://www.flholocaustmuseum.org/history_wing/assets/room1/elders_of_zion_protocols.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/1889_French_elections_Poster_for_antisemitic_candidate_Adolf_Willette.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Judensau_Frankfurt.jpg

http://content.answers.com/main/content/wp/en/2/20/Nazi_poster_Der_ewige_Jude.jpg


Bilden som bäst beskriver dagens läge är kanske den här:

http://vwt.d2g.com:8081/modern_antisemitism2.jpg


Och slutligen: hur mycket det än tar emot för dig att erkänna - araber och judar hör till det semitiska folkgruppen på samma sätt som ex perserna hör till den indoeuropeiska folkgruppen.

G. Tikotzinsky sa...

Jag gläder mig åt att hälsa mina semitiska bröder malteserna (Maltas invånare) shalom eller salaam! De talar nämligen också ett semitiskt språk, trots att de etniskt tillhör de europeiska folkstammarna.

På den nordiska fronten får de finländska nationalisterna finna sig i att i broderlig anda omfamna estländare, ungrare, turkar, och koreaner. Språken är besläktade på samma sätt och till samma grad som de olika semitiska språken. Därmed bör turkiska muslimer inte ha några som helst problem att marschera tillsammans med blonda och blåögda finländare i en gemensam kamp mot alla andra folkgrupper, svenskar till exempel.

Anonym sa...

g. tikotzinsky:

Du har både rätt och fel. Jag är mycket väl medveten om skillnaden mellan språkgrupper och etniska grupper. Språkgrupper kan lätt identifieras men det är inte alls lika lätt med etniska grupper.

Låt oss betrakta afrikaner som kallar sig för araber i Afrika. Alla talar arabiska men är knappast 100% etniska araber då den lokala befolkningen blandades med araberna under arabernas expansionstid. Det finns hur många som helst exempel i historien på just detta. Man kan i själva verket hävda att detta har under historiens gång varit mer regel än undantag.

Är inte införstådd på vilket sätt malteserna hör till den semitiska folkgruppen men kan tänka mig att det beror på arabiskt inflytande. Araberna har också lämnat ett enormt eftermäle i Spanien t ex och påverkat den europeiska kulturen, konsten och matematiken. Att inte tala om alla spanjorer vars namn börjar på Al**** som Almodovar t ex. Eller den nuvarande bosniske utrikesministern Sven Alkalaj. Hans efternamn börjar på Al fast han är spansk jude vars förfäder fördrevs från Spanien när de kristna förföljde judar efter maktövertagandet. Judarna flydde då till muslimska länder och ett av de var Bosnien som hörde till det Ottomanska riket.

Judarna har också haft enormt inflytande både på araberna och européerna. Både kristendom och islam baseras ju på judiska skrifter.

Man kan därför heller knappast tala om judar som enhetlig etnisk grupp då man under årtusenden har beblandat sig med andra. Inga konstigheter med det, så har det alltid varit och kommer att förbli - krig och hat till trots. Jag kan tänka mig att marockanska judar har en genetisk uppsättning som är mer lik marockanska arabers än etiopiska judarnas t ex.

Slutligen vill jag säga att det jag tidigare skrev inte alls är mina åsikter utan jag försökte bara få vissa att inse hur förblindad man är av hatet mot den andre. Argument man använder mot muslimer kan lätt riktas om mot judar eller nån annan grupp. Det var inte länge sedan judar förföljdes här i Europa. Efter andra världskriget sa vi aldrig igen - men nu ser jag täcken på att vi är på väg mot mörkret igen, denna gång är det bara en annan grupp som är utsatt. Vem blir härnäst?

Det som förvånar mig mest är att det är många judar som är med denna gång står för uppvigligen.

Kanske har jag fått nån att tänka om, kanske inte. Om inget annat så har det varit riktigt skojigt att driva med nazi och islamistjägaren. Han/hon var riktigt förtvivlad över att ha nåt gemensamt med araberna överhuvudtaget :lol: .


Shalom och/eller salaam vänner!

Anonym sa...

Bloggen "Högerkänga" är under det senaste dygnet utsatt för en kampanj och fungerar endast sporadiskt!

Löser sig inte problemet inom rimlig tid kommer vi till vänsterpackets och muslimslöddrets förtret att lägga över till en egen server i ett land som EJ låter det fria ordet tystas av det politiskt korrekta patrasket och dess fega medlöpare!

Kampen den fortsätter med förhöjd styrka!

Anonym sa...

Judendom i sig är fridfull religion medan zionismen är ondskans ideologi nr1!

Den judiska nationella strävan är ondskan, den islamiska strävan efter kalifatet och europeisk nationalism är berättigad. Mycket kacklande för att en patriot ska inte spåra ur.
Jag skrattade gott när jag läste hur tyskarna kom runt problemet med Hitlers och Goebbels icke ariska utseende. De uppfann en speciell arisk stam från Alperna som på grund av hög höjd blev mindre och mörkare. Klart att dessa arier blev bättre än de blonda låglandstyperna.