10 oktober 2007

Bytes: alliansminister mot oppositionspolitik

I gårdagens SvD och DN säger Peter Eriksson att hans förstahandsalternativ inför nästa val är en valallians mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna, alltså utan Vänsterpartiet. Anledningen är att Peter Eriksson gripits av en smula sunt förnuft, och insett vilka obehagliga typer som Vänsterpartiet utgörs av, vilket avspeglas i deras politik.

Jag erkänner villigt att jag tidigare röstat på Miljöpartiet, av den enkla anledningen att de har den bästa miljöpolitiken, och miljöfrågorna är de absolut viktigaste. Tyvärr går sund miljöpolitik ofta hand i hand med osund politik inom andra områden, och det är ett internationellt fenomen. Med galningar som Per Gahrton i partiet kan jag inte med gott samvete rösta grönt längre. Sedan ett drygt år är jag medlem i Folkpartiet.

Peter Eriksson kommenterar den energipolitik som krävs för att inte världen ska gå åt pipan:
–Det krävs politiska beslut. Det handlar om en gigantisk omställning, ungefär som när vi tog oss från jordbrukssamhälle till industrisamhälle.
Han har helt rätt på den punkten. Däremot övervärderar han den tidigare regeringens miljöpolitik i sin kommentar till alliansens "klimatpaket" med höjd koldioxidskatt:
–Det är skillnad på att gå framåt i motvind, som vi gjorde, och på att stå stilla i medvind, som de gör nu.
Det finns ingen rimlig anledning att sund miljöpolitik ska monopoliseras av utrikespolitiska vettvillingar. Därför annonserar härmed alliansen ett önskat byte:

Bytes: alliansminister mot oppositionspolitik
Finnes: Minister som förirrat sig in i fel politiskt block. Uppvisar alla tecken på att passa som hand i handske inom socialdemokratin:
  • Mutbar
  • Avfärdar det islamistiska hotet med orden"Och borta i bergen i Waziristan sitter – sägs det – en shejk och manar hatiskt till våldsam terror mot alla de öppenhetens, demokratiseringens och globaliseringens krafter som hotar att underminera hans slutna idéers tillbakadrömmande värld." (Utrikespolitiska Institutet den 19 december 2006)
  • Vill fortsätta att ösa pengar över palestinierna
  • Gör gärna affärer med otäcka regimer, såsom i Sudan och Ryssland
Önskas: En miljöpolitik värd namnet. Som Miljöpartiets, helst ännu bättre.

Inga kommentarer: