12 oktober 2007

Selimovic ljuger oss upp i ansiktet

På dagens ledarblogg i SvD kommer Radioteaterns chef, Jasenko Selimovic, med en replik på ett tidigare inlägg av Per Gudmundson. Det gäller radiopjäsen Mellan detta andetag och dig, skriven av Naomi Wallace. Pjäsen handlar om en judisk kvinna som fått lungor transplanterade från en palestinier som dödats i strid.

Gudmundson hävdade att detta är ännu en av många varianter av den uråldriga myten om judar som utför ritualmord. Detta tillbakavisar Selimovic bestämt, och hävdar:
Gudmundson har (enligt egen utsago) inte lyssnat på pjäsen men är säker på att detta är en ”antisemitisk föreställning”. Hur kan han vara det om han inte har lyssnat på den?
[...]
Ingenstans, inte på något enda ställe, inte i en enda mening, säger pjäsen någonting om organstöld, inte heller vem som i så fall skulle utföra stölden. Huvudpersonens donerade lungor kan lika gärna bli donerade helt lagligt såsom de kan vara stulna, köpta eller vad som helst. Pjäsen berättar helt enkelt inte det.

Självaste poängen med Wallaces Mellan detta andetag och dig, är nämligen att lämna ett hål åt lyssnaren att fylla. Och när information saknas brukar människor fylla det informationshålet med egna förutfattade meningar och världsuppfattningar, precis som Gudmundson gör. Genom att koppla ihop lite andrahandsinformation och andras tolkningar av pjäsen med sin egen världsbild kommer han fram till bisarra slutsatser och ser spöken där de inte finns. Hans sätt att närma sig denna föreställning är ett utmärkt exempel på hur fördomar uppstår. En icke uttalad uppgift om varifrån organen i pjäsen kommer förvandlas till ”organstöld”, bakgrundsinformation om pjäsens uppkomst förvandlas till ”ramberättelse om att Israel stjäl organ från palestinier”, och alltihopa slutar i anklagelser om ”antisemitism”. Bör inte Gudmundson ställa krav på sig själv att kolla materialet innan han gör så vida tolkningar och anklagar någon såsom han gör?
[...]
Radioteatern har på sin hemsida klumpigt och olyckligt formulerat denna bakgrund till pjäsens uppkomst och därför tagit bort meningen. Inte för att vi upptäckt att vi är antisemitiska utan för att en olycklig formulering ska rättas till. Vilket fortfarande inte ger Gudmundson rätt att blint fälla anklagelser om antisemitism i en föreställning han inte lyssnat på.
Inget påstående har alltså gjorts om organstöld, utan den biten har Gudmundsons undermedvetna antisemitism diktat ihop!

...eller?

Det här är vad som stod på SRs hemsida (länken borttagen av SR) den 7:e oktober:
Mellan detta andetag och dig handlar om konflikten mellan Israel och Palestina och bygger på avslöjandena om att lik från palestinier som dödats i strid förts iväg och i hemlighet använts för organdonationer till israeliska patienter.
Och detta är alltså vad Selimovic menar är "klumpigt och olyckligt formulerat", men absolut inte ett påstående om organstöld.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och nu blev denne varg i liberal fåradräkt belönad av folkpartiet...

Anonym sa...

Rätt länk till Gudmundsons artikel är:
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2007/10/10/uraldrig-antijudisk-myt-i-sveriges-radio