17 oktober 2007

Vems ansvar?

I SvD läser jag att Amnesty kräver att Libanon ska sluta diskriminera de palestinska flyktingarna. Är det en nyhet? Nej. Dessutom säger Amnesty
att ansvaret för flyktingarnas situation inte bara ligger hos den libanesiska regeringen, utan också hos Israel, andra länder i regionen och det internationella samfundet
Är det en nyhet? Nej. Att Amnesty i vanlig ordning tycker att Israel bär skulden får knappast några ögonbryn att höjas. Något förvånande är väl att de för en gångs skull inte enbart lastar Israel.

En stilla undran...vad exakt förväntas Israel göra åt saken? Vad skulle Israel gjort annorlunda i det förgångna?

Scenario 1) Israel förväntas låta palestinska flyktingar återvända till Israel. Av de 726.000 ursprungliga flyktingarna har det blivit miljoner. Alltså leder detta scenario till att den judiska staten förvandlas till ytterligare en (den 57:e tror jag det skulle bli) muslimsk stat, och därmed är vi tillbaka på ruta 1 - judar i minoritet förföljs av religiösa skäl. Precis det var anledningen att judarna flydde till Israel för 100 år sen.

Rättvisan kräver att de palestinska flyktingarna antingen får återvända eller får ersättning för förlorad egendom. Naturligtvis! Men det är dags för omvärlden i allmänhet, och den rasistiska vänstern i synnerhet, att betrakta konflikten i sin helhet. Den började inte med fördrivningen av araber 1948, utan är mycket äldre än så.

Det finns tre flyktingproblem i konflikten:
  • Judiska flyktingar från Europa. Över två miljoner.
  • Judiska flyktingar från arabvärlden och Iran. Ca 900.000.
  • Arabiska flyktingar från Israel. Ca 726.000.
Samtliga dessa har tvingats lämna allt de ägde och samtliga borde ha samma rättigheter, och de som menar att rättvisa är vägen till fred (vilket jag tror är en illusion, tyvärr) borde inse att alla dessa rättigheter måste tillgodoses på ett bräde i så fall. Israel skulle ha allt att vinna på att rättvisa skipas, men det kommer aldrig att ske. Min fars föräldrahem i Ungern plundrades när familjen deporterades till Auschwitz, och inte ett öre fick han i kompensation. I Polen beräknas värdet av enbart de fastigheter som stals från judar under kriget uppgå till 30 miljarder dollar. Inte ett öre där heller. I arabvärlden beslagtogs enorma tillgångar, framför allt i Bagdad. Gissa hur mycket kompensation som betalats ut därifrån...

Scenario 2) Israel bär skulden därför att man aldrig borde fördrivit palestinierna. Efter 28 års arabisk terror, mitt under brinnande krig, i vilket araberna skryter med att de ska ställa till ett blodbad, när den största judiska staden (Jerusalem) är omringad och belägrad och judarna där saknar förnödenheter, när judarna kastas ut från Hebron och Gaza, när man för sin överlevnad är tvungen att lita till frivilliga besättningar som flyger in nermonterade haubitsar och Messerchmitts från Tjeckien, då förväntas man...ja, vad? Sätta upp domstolar och pröva varje arab enskilt?

Och varför krig överhuvudtaget, tror ni? Brunvänstern är väldigt förtjust i att utmåla FNs delningsplan från 1947 som djupt orättvis. Judarna tilldelades ju enligt den 55% av Palestina. Det är tur för brunvänstern att det finns så många som inte orkar läsa delningsplanen. Den judiska staten (inte judarna) tilldelades 55%, varav merparten var (och är) obrukbar öken. Men det viktiga i sammanhanget är att inget land överhuvudtaget skulle byta ägare. Gränserna drogs utifrån demografin. Araber i Israel skulle få stanna där och behålla sina ägor, judar i den arabiska staten skulle få stanna och behålla sina ägor där. Låter det orättvist? Araberna var kanske rädda att judarna skulle behandla dem som judar själva blivit behandlade i arabländerna...

Så förlåt mig att jag inte upprörs över att Amnesty rapporterar:
...finns det familjer med tio personer som tvingas leva i ett rum. Bostäderna består ofta av baracker i korrugerad plåt utan riktiga tak, ventilation eller sanitära anläggningar.
Här är en bild av ett judiskt flyktingläger i Israel på 50-talet:
Jag nämnde i ett tidigare inlägg att Israels förre president, Moshe Katsav, är flykting från Iran. Han bodde i ett sånt här tältläger, och hans lillebror Zion drunknade vid 2 månaders ålder då tältlägret översvämmades. Men vem känner till sånt i Sverige? Knappast någon, för judar är ju aldrig flyktingar i våra vänstervridna mediers ögon.

3 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Ok, detta känner jag för att engagera mig i!

Finns det någon organisation som verkar för judarnas rätt att få lämna flyktingtillvaron i Israel för att återvända till sina rötter i arabvärlden och Europa (givetvis med ekonomisk kompensation för vad de blivit fråntagna), självklart kommer jag att lägga upp en länk till dem från min bloggsida.

Deras krav är minst lika berättigade som palestiniernas rätt att få återvända till de platser som de fördrevs från.

Långt mycket viktigare än de galningar som försöker verka för att 2000 år gamla historiska oförätter ska regleras idag!

lubbe ferrysson sa...

…självklart kommer jag att lägga upp en länk till dem från min bloggsida….

Det var en generös erbjudande av Bulten i Bo. Men jag tvivlar på att en organisation som kämpar för judarnas rätt att leva skulle vilja bli länkade till blogg som tillhör en rabiat antisemit och Förintelseförnekare.

Bulten i Bo sa...

Ännu mer tror jag "en organisation som kämpar för judarnas att leva" vill se att deras förmenta supportrar visar upp var de personer som de benämner "rabiat antisemit" skulle ha givit uttryck för hat mot folkgruppen/religionsutövarna judar!

Eller visar upp var någonstans de personer som han kallar "förintelseförnekare" har förnekat Förintelsen!

Om man inte klarar av det så tror en sådan organisation anser att en oförbehållsam ursäkt är på sin plats; jag tror nämligen att en sådan organisation inte vill bli kända för att i sin svans ha folk som missbrukar dessa begrepp!

Vad tror du, Lubbe?