24 januari 2008

Tänd ett ljus, riv en mur

Det händer grejer i Gaza minsann. Hamas senaste propagandatrick, att slå av strömmen och skylla på Israel gick hem, men kanske inte i lika hög grad som de tänkt sig, eftersom det genomfördes så klumpigt. Se mitt förrförra inlägg. Nu har palestinska journalister vittnat om hur de deltagit i denna teater:

On at least two occasions this week, Hamas staged scenes of darkness as part of its campaign to end the political and economic sanctions against the Gaza Strip, Palestinian journalists said Wednesday.


In the first case, journalists who were invited to cover the Hamas government meeting were surprised to see Prime Minister Ismail Haniyeh and his ministers sitting around a table with burning candles.


In the second case on Tuesday, journalists noticed that Hamas legislators who were meeting in Gaza City also sat in front of burning candles.


But some of the journalists noticed that there was actually no need for the candles because both meetings were being held in daylight.


"They had closed the curtains in the rooms to create the impression that Hamas leaders were also suffering as a result of the power stoppage," one journalist told The Jerusalem Post. "It was obvious that the whole thing was staged."


Another journalist said he and his colleagues were told to wait for a few minutes before entering the chamber of the Palestinian Legislative Council so that each legislator would have time to light his candle. He said that when he saw that the curtains had been closed to prevent the light from entering, he realized that Hamas was trying to manipulate the media for political gain.

Propaganda, näst raketer är det Gazas främsta exportprodukt.

Efter den senaste utvecklingen, där Hamas rivit apartheidmuren mot Egypten (läs SvD, DN, Sydsvenskan, SvD och DN) och Israel sagt sig vilja "bryta kontakten" med Gaza (läs SvD, DN och Sydsvenskan) undrar några kanske om det inte vore en god idé att inkorporera Gaza i Egypten.

Det kommer inte att ske. Som ägaren till ett sunkigt vandrarhem i Tiberias, där jag bodde några nätter 2005, sa till mig angående palestiniernas status i arabvärlden:

Everybody loves them, but nobody wants them.

Vad han menade var uppenbart. I sin retorik ger samtliga arabiska ledare sitt stöd åt palestinierna, och spyr galla över Israel. Men det är enbart i Jordanien som palestinierna ges fullt medborgarskap. På andra ställen är de inspärrade i egna städer eller flyktingläger, och de tillåts inte inneha vilka yrken som helst. Hade palestinierna, som andra flyktingar, sorterat under UNHCR så skulle FN arbetat för att åtgärda detta. Men nu har palestinska flyktingar ett eget organ, UNRWA, som permanentar eländet istället. Se mitt tidigare inlägg, De glömda flyktingarna. Så länge palestinierna lever i misär, så länge kan man fortsätta sitt krig mot Israel.

Därtill kommer Hamas själva. Den egyptiska regimen vill inte ha in fler islamister, de har tillräckliga problem med Muslimska Brödraskapet.

DN Ledare

Intressant.se

11 kommentarer:

Anonym sa...

"Hamas senaste propagandatrick, att slå av strömmen och skylla på Israel gick hem"?! Var du full när du skrev detta. Israel är kräk, de är djur!

Anonym sa...

Är landet Israel "kräk" eller dess invånare.
Känns som du går på all vänster propagande enbart för att ha en möjlighet att skrika / skälla / peka finger åt någon.

Om du satt in dig i situationen och verkligen läst runt på olika nyhetssidor så inser du att Hamas är jäkligt duktiga på att ljuga.

Men det är ju klart allts som står på andra nyhetssidor är "trams" så länge det inte är på palestiniernas och vänsterns sida.

Det är nog dags att du börjar inse att du kan inte tro på allt som dina "vänster ledare" säger.

Anonym sa...

Mycket är vinklat av vad man får höra från Gaza, speciellt Cecilia Ydeén eller vad hon heter P1 som brinner för Palestina.

GUD sa...

Först går det uppåt, sen går det neråt.
Ju fortare det går uppåt desto fortare går det neråt.
Det som ligger unders kommer komma överst.
Ju högre upp man är desto större fallhöjd!

Anonym sa...

När man ser bilden ovan ställer man sig frågan varför barnen is skolan är ute och demonstrerar på kvällen

Anonym sa...

Att Hamas försöker vinna politiska poäng borde inte förvåna någon. Det gäller alla politiker.

Något som gör mig illa berörd däremot är att ständigt hävda att arabländerna inte vill ta hand om palestinierna. Vad har detta med saken att göra? I samma stund som man uttalar sig på det viset har man också hävdat att palestinierna inte har rätt till sitt land. Det är fortfarande så att Israel ockuperar land och bygger bosättningar där.

Sen om det är rasism, antisemitism eller bara vanlig hederlig politisk dogmatism som gör att skribenten tycker att palestinierna ska dömas att bli landlösa vet jag inte.

Anonym sa...

Nu när Persson och Nuder försvunnit kanske Sverge äntligen kan stå rakryggade bakom Palestina igen.

Israel = Apartheid

Israelerna om några borde väl lärt av historien. Jag kommer i alla fall aldrig glömma hur det gick till när de stal sig ett land....

Torbjörn Karfunkel sa...

Anonym (kommentar nr 6), det finns fler än en part i konflikten, och du borde försöka se saker inte bara ur ena sidans synvinkel.

Den rätt att återvända som araberna förespråkar (och som du ger stöd åt) gäller ju bara arabiska flyktingar. Varför? De judiska flyktingarna är många fler.

Det huvudsakliga ansvaret för de arabiska flyktingarna faller dessutom på araberna, inte på Israel, eftersom det var araberna som startade kriget med ett enda syfte - att mörda judarna och stjäla deras egendom.

Se min tidigare post, Vems ansvar?, och även andra poster. Bara de judiska flyktingarna från arabvärlden är fler än de arabiska flyktingarna.

Niklas sa...

Palestinierna i Gaza har ingen annan än sin terroristregim att skylla på. Den som de valde en gång i tiden.

Nu vill många Gaza-bor bli av med Hamas-fascisterna.

hamas-regimen i Gaza hade chansen att utveckla Gaza och stoppa terrorn mot Israel, men valde istället att fortsätta kidnappningar (Shalit, som fortfarande hålls gisslan) och att bomba israeliska byar och städer från luften.

Israel har all rätt att försvara sig, och exakt ingen skyldighet att stå för Gazas försörjning. Lika lite som Egypten har det (som kontrollerar gränsen mellan Gazaremsan och Egypten tillsammans med palestinierna).

Nödproviant kommer in, men mer än så bör inte släppas in. Det voer att stödja Hamas-regimen och försena en folklig revolt mot Hamas-fascisterna, som redan idag slår ner varje form av uppror från den utnötta befolkningen. Palestinier som protesterar mot Hamas krigs- och terrorpolitik riskerar omedelbar lynchning, eller summarisk inspärrning i fängelse.

Man kan bara beklaga att svenska nyhetskonsumenter hålls gisslan i en medierapportering som är gisslan hos övervintrade terrorvänner och anti-israel-fanatiker på TT, som stödjer islamister så länge de motsätter sig USA, och som bekämpar det judiska folkets rätt till säkra och erkända gränser.

Anonym sa...

Självklart är man påverkad av det material man läst och de man känner, men jag vågar nog påstå att jag kan se bådas sidor i konflikten. Har både palestinska och israeliska bekanta. Mina judiska vänner ser jag inte som relevant på samma sätt.

Jag stödjer i alla högsta grad kompensation till de släkter som blev av med sina hem. Ingen ska fördrivas pga ras, religion eller politisk åskådning.

Jag är varken vänster eller brun. Är inte heller blind för lidande. Det finns gott om syndare på båda sidor här.

Niklas: Om du tycker att alla i Gaza ska dömas för att Hamas blev valda är du inte ett dugg bättre än extremister. Ska alla israeler dömas för att de valt en regim som ägnar sig åt riktade mord och kollektiv bestraffning.

Att Gazas befolkning blivit så illa behandlad är anledningen till att Hamas öht blev valda.

/Anonym (kommentar nr 6)

Amer Al-bayya sa...

VEM STÖDJER OCH HJÄLPER ISRAEL??
USAs politik = USAs kongress + AIPACs stöd för Israels ockupation, massmord och terror.....En stor del av EUs politiker som ger stöd och hjälp till alla Israels brott och terror..Och alla ger stöd och hjälp till Israels kärnvapen program och förbjudna vapen program med att stödja Israel i FN,FN..
NU ÄR DET STOPP OCH NOG..Israel måate stoppas och straffas till vilket pris som helst...Arabvärlden ska kräva alla ersättningar för alla brott och terror mot Mellanöstern..
Vi tackar Sverige och OLOF PALMR med hans vänner..Palme var modig, sann och rättvis politiker..Sverige är rättvisans hjärta..
BEFRIA PALESTINA .. BEFRIA PALESTINA..INNAN BLIR DET FÖR SENT..