15 januari 2008

Visst är Gaza ockuperatSvD skriver om strider i Gazaremsan, eller rättare sagt TT skriver om det. Artikeln avslutas med:

Palestinierna betraktar fortfarande Gaza som ockuperat, eftersom Israel kontrollerar territoriets gränser, kust och luftrum.

Visst är Gazaremsan ockuperad, nämligen av araber. Inte en jude finns kvar efter några tusen års judiskt liv i Gaza.

Men araberna anser att det är judarna som ockuperar Gazaremsan, eftersom araberna inte tillåts trafikera gränserna till Israel som de vill. Konstigt, va?
Här ser vi ju hur ivriga araberna är att få exportera sina produkter till Israel. Som bekant blomstrar Gazaremsans ekonomi. De största importprodukterna är biståndspengar och kaliumnitrat, och exporten består av raketer.

Jag skrev i september om judarnas historia i Gaza. Vi tar det igen:

Det finns inte längre några judar i Gazaremsan. Den långa judiska närvaron där bröts första gången år 61, då romarna förvisade judarna därifrån. De kom tillbaks, men försvann igen 1799, då Napoleons här förde med sig en epidemi. Judarna kom tillbaks igen på 1800-talet, men deporterades av turkarna under 1:a världskriget. Efter kriget kom judarna tillbaks igen, men fick fly under de arabiska judeförföljelserna 1929. 1946 grundades kibbutzen Kfar Darom, men judarna fick återigen fly när Gazaremsan ockuperades av Egypten 1948. Israel ockuperade remsan under Sexdagarskriget 1967, och judiska bosättningar började byggas tre år senare. Alla dessa utrymdes 2005.

Intressant.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Det sjuka är att TT:s snack om att palestinierna betraktar Gaza som "ockuperat" av Israel inte finns med någonstans i orginalet från Reuters som TT använde. Detta är TT:s egenhändiga propagandatillägg.

Samtidigt har TT konsekvent vägrat att publicera intervjuer med palestinier som vädjar till Israel att återta Gaza och störta den islamistiska Hamas-regimen.

Likaså tystar TT ned att av alla dödade i striderna i Gaza idag (15-18 st) så var alla stridande Hamas-män, förutom två. Ändå väljer TT att sätta Abbas snack om "massaker" i rubriken. Likaså var sonen till Hamas-ledaren en stridande Hamas-man. Inte bara en "son".

TT har också strukit den del av Reuters orginal där Hamas erkänner att det är dem som har stått bakom all raketbeskjutning mot Israel, eller stött de andra grupper som deltagit. Och TT har också strukit Reuters uppgift om att ytterligare 4 israeler skatats av palestinsk raketbeskjutning.