11 februari 2008

Pallywood

Har ni sett filmen Wag the Dog? Den handlar om hur en politiker tar hjälp av en Hollywoodproducent för att avleda folks uppmärksamhet från riktiga problem. Ett krig hittas på, och kring det fiktiva kriget produceras falska nyhetsreportage och en hel del annat. En mycket underhållande film...rekommenderas.

Om ni inte sett filmen, så behöver ni inte springa iväg till videoaffären...slå på valfritt nyhetsprogram på TV eller öppna en tidning. Där finns verklighetens Wag the Dog. Inte allt, naturligtvis, men i sektionen för Mellanösternrapportering hittar ni det definitivt. Industrin har fått ett smeknamn - Pallywood.

Nu senast hade vi "energikrisen" i Gaza, som var en samproduktion mellan Hamas och den kritikerrosade TV-kanalen Al Jazeera. De som hängt med i rapporteringen om den arabisk-israeliska konflikten blir knappast förvånade. Vi har sett det så många gånger förr. Det som var mest förvånande den här gången var att det var så taffligt genomfört, och att folk går på det ändå! Riktigt komiskt blir det när man lägger fram bevisen, svart på vitt, och de mest inbitna antiisraelerna ändå anser att Israel måste fördömas.

Här tvingas t ex parlamentet arbeta till ljuset av stearinljus...

...fast det hade varit enklare att dra bort gardinerna, eftersom bilden togs vid 13-tiden på dagen.
Neonbelysningen verkar ha fungerat...

...liksom gatubelysningen.

Och den stackars bebisen i kuvösen, som syntes i tidningar världen över...

...kunde åtminstone glädja sig åt att det fanns el till kuvösen.

Det här har pågått i åratal. Intensivast var arbetet i sagofabriken under kriget i Libanon 2006, och det fick snabbt namnet Hezbollywood. Ett av de mer kända exemplen är ambulansen på bilden nedan, som påstods ha träffats av en israelisk missil.
Bluff, så klart. Hålet i taket, som påstods vara missilens ingångshål, visade sig vara en ventil.

Fallet med Libanons mest otursförföljda kvinna:
Först dök hon upp på omslaget till The Spectator den 22 juli, begråtandes sitt hus som bombats sönder av israelerna.
Samma dag som föregående bild publicerades bombade israelerna sönder ett annat av hennes hus i södra Beirut. (Reuters)
Och som lök på laxen bombade israelerna sönder ytterligare ett av hennes hus i en förort till Beirut den 5 augusti. (AP)

Hennes olycka blev knappast mindre av att hon gjordes till driftkucku, bl a med denna bild:
Tricket med en jämrande äldre kvinna användes även av Saddam Hussein under Gulfkriget på 90-talet, då det uppdagades att samma kvinna jämrade sig och skrek slagord mot USA i flera TV-inslag från olika bombade ställen.


Allra mest uppmärksamhet just under kriget i Libanon fick Adnan Hajj, en libanesisk frilansfotograf som arbetade åt Reuters. När det uppdagades att han photoshoppat bilder avbröt Reuters samarbetet med honom.

Men det finns subtilare sätt att manipulera bilder. Exempelvis vill man kanske ge omvärlden intrycket att Israel bombar civila byggnader. Då gör man så här:

Ta med en hoper leksaker, gärna dockor eller kramdjur, till en ruin (bombad av Israel eller inte, det spelar ingen roll).
Placera sedan ut leksakerna där de gör sig bra på bild, och vips...

...har man dramatiska vittnesmål om judisk blodtörst. De tre första leksaksbilderna är tagna av en och samma fotograf, Sharif Karim (Reuters).

Jag har faktiskt sett det här tricket i en film - en krigsreporter som alltid hittar en (medhavd) docka i ruinerna - men jag kan inte komma på vilken film det var. Om någon läsare vet vilken film det är...lämna en kommentar! Fiffigt är det hursomhelst. Man skulle kunna försörja sig på det...eh, just det...det är ju det vissa gör.

Det mest kända falsariet är det om Muhammed al-Durrah.
Den officiella arabiska versionen skapades av den palestinske kameramannen Talal Abu Rahma. Enligt denna hamnade Muhammed och hans far i en eldstrid i Netzarimkorsningen i Gazaremsan den 30 september 2000, och den 12-årige pojken Muhammed sköts kallblodigt till döds av israeliska soldater.
Hela incidenten visade sig vara dikt. Det finns inget som tyder på att det ens avlossades några skott från israelisk sida, eller att pojken i filmen skulle skadats på något vis. Bluffen har blivit rättssak i Frankrike.

SvD Brännpunkt: Bildt tiger om helvetet i Gaza


Intressant.se

9 kommentarer:

Nihonshu sa...

Riktigt bra bloggpost om medial manipulation och propaganda.

Anonym sa...

Bra bloggpost! /gustaf horn

Anonym sa...

jag tvivlar inte (inte mkt iaf) men vem tog bilden när han packade upp väskan med leksaker ? vem tog bilden från läktaren i parlamentet ? och hur fick de spridning, vem av alla klantarslen klantade sig ?

Anonym sa...

De fyra första bilderna verkar ju tämligen motsägelsefulla, finns det länkar till artiklar i seriösa medier där dessa bilder använts? Verkligt konstigt med tänd gatubelysning under strömavbrott...

De andra bilderna säger mig dock inte så mycket. De kan lika gärna vara arrangerade i sig själva av pro-Israeler.

Intressant dock med mediamanupilation, det är ibland verkligt svårt att få ett hundraprocentigt grepp om vad som verkligen händer i världen utan att besöka platserna själv.

Anonym sa...

Det är ingen som har klantat sig, Pallywood fungerar tack vare västerländska medier. Skrattretande, speciellt med "magnetkärringen".

magnus sa...

NY Times hade en bildserie (jag vill minnas tagen av den Adnan som för Reuters räkning tidigare pinsamt tydligt manipulerat krigsbilder) där en medvetslös håller sin gröna mössa i ett fast grepp när denne får ska lyftas bort från ruiner, och på en annan bild i samma person med den gröna mössan -- i samma bildserie! -- uppe arbetande som hjälparbetare.

:-)

Går det så går det tänker nog vänstermedierna, eller är de så korkade?

Staffan sa...

Där ser man israelkramarnas variant av revisionister har dykt upp i Sverige också.

Anonym sa...

staffan v: vad menar du?

Anonym sa...

I den första bilden från parlamentet så ser man också hur de failar.